Blog

A blast from the past: Kinetische Kunst

  • ✏️  Woensdag 07 augustus 2019

In Nerdlab experimenteren we met trajecten waarbij we jonge mensen creatief laten zijn met technologie. Om de zoveel tijd blikken we eens terug op zo een traject. Vandaag is dat Kinetische Kunst waarbij we enkele vragen stellen aan Michelle Vosters die deze trajecten bij Nerdlab in goede banen leidt.

Uit wat bestaat het traject Kinetische Kunst?

8 weken lang kwamen we samen in het lab op dinsdagavond met een bende jonge honden. Organisch vormden zich drie groepen die elk een andere invalshoek van Kinetische Kunst benaderden. Of het nu digitaal, mechanisch of met mankracht was, er werden zaken in beweging gezet. Zowel door de groep zelf in het proces alsook het eindproduct op punt gezet.

Groepje rond Twitterpoëzie met o.a. Marijke Coussement, Sarah De Graeve, Bert Verstaen en Nathan Pynket.

Groepje rond Twitterpoëzie met o.a. Marijke Coussement, Sarah De Graeve, Bert Verstaen en Nathan Pynket.

Waarom Kinetische Kunst als thema of hoe kwam je daarbij?

Beweging was de bron van inspiratie. In het lab leg ik m’n oor constant te luister om te ontdekken wie waar mee bezig is, zou willen zijn en waar van droomt. Bewegende installaties en verschillende vormen van energie werden vaak naar voor geschoven. Dit hebben we dan maar in een traject gegoten en dat werd gesmaakt!

Werkmomenten op Nerdlab zijn altijd fun.

Werkmomenten op Nerdlab zijn altijd fun.

Welke skills kwamen aan bod?

De skills die gaandeweg werden uitgedaagd en aangescherpt, schipperden tussen ‘hard’ en ‘zacht’ en waren soms voor iedereen hetzelfde, maar vaak verschillend. Wat is er mogelijk qua energiebehoud? Hoe strip je kabels? Hoe spreek je voor een groep? Wanneer beperk je iemand anders in zijn creatieve vrijheid door jouw eigen wil door te drukken? Wat zijn je eigen en de andere zijn grenzen? Er kwam veel flexibiliteit en groepsgeest aan te pas, maar ook coding en laswerk.

Lasmomentjes op onze site.

Lasmomentjes op onze site.

Uit wat bestaat het engagement van de deelnemers?

Ze stappen mee in een best vage start waarbij ze zelf grotendeels mee de richting kunnen bepalen. Er wordt verwacht dat ze de gehele rit mee uitzitten en bereid zijn te leren en delen, ieders op zijn eigen ritme.

Hoe zag het toonmoment eruit?

Tumult in Gent gaf ons de kans om, samen met 40 andere Gentse culturele spelers, curator te spelen van hun stadsfestival in bibliotheek De Krook. Vijf dagen lang kon ons eindresultaat (3 installaties) aanschouwd worden door meer dan 50 000 bezoekers!

'ZwermOOG', één van de installaties kinetische kunst in De Krook.

'ZwermOOG', één van de installaties kinetische kunst in De Krook.

Waar ben je het meest tevreden over?

De nieuwe instroom van een garde energieke Nerds! Er werden mooie nieuwe banden gesmeerd waarvan ik voel dat we hier het laatste nog niet van gezien hebben… Installatie-gewijs was ik zwaar onder de indruk van de Twitterpoëzie. Ik kan jullie al verklappen dat er een 2.0 in de maak is…

Twitterpoëzie. © Sarah De Graeve

Twitterpoëzie. © Sarah De Graeve

Meer artikels