Over Nerdlab

Het lab

Nerdlab is een makerslab, een plek met machines en kennis. Een open collectief van jonge makers en wereldverbeteraars: ingenieurs, architecten, beeldend kunstenaars, theatermakers, programmeurs, designers, sociaal werkers, biologen, journalisten, wereldreizigers, en andere zoekers. Een plaats voor makers, een omgeving om je wildste ideeën te bouwen. We vinden nieuwe dingen uit door oude dingen kapot te maken, te kijken wat er in zit en ermee aan de slag te gaan.

In Nerdlab maken we dingen.

Gameconsoles, soundsystems, (3D) printers, zandbakken of andere machines. We vinden nieuwe dingen uit door oude dingen kapot te maken, te kijken wat er in zit en ermee aan de slag te gaan. We zoeken uit hoe iets werkt en we leren het elkaar. Daarvoor hebben we boren, zagen, electronica, drank en een hele berg rommel. Die uitvindingen zijn niet altijd nuttig (meestal zelfs niet). En dat is niet erg, want uit dat proces ontstaat kennis, inspiratie en een netwerk van getalenteerde mensen.

We zijn niet de eerste die dit doen. Niel Gershenfield bedacht de term Fablab voor een plaats waar mensen terechtkunnen voor tools en kennis om hun ideeën te materialiseren. Naast zagen, boren, weerstanden en condensatoren kan je ook aan de slag met onze 3D printer, CNC of één van onze arduino’s. We blijven gestaag bouwen aan het machinepark. Naast materiaal zijn er specialisten ter plaatse die met je mee op zoek gaan of je basiskennis aanscherpen tijdens een workshop.

Door onze open labwerking, workshops, trajecten, projecten en festivals op diverse locaties ontstaat een levendig en lerend netwerk waarin kennis voortdurend wordt uitgewisseld en experiment wordt gestimuleerd.

Portfolio

Onze basiswerking bestaat uit de open labwerking waar je drie dagen per week terecht kan om aan eigen projecten te werken en onze machines te gebruiken terwijl andere gebruikers hun kennis met je delen.

Daarnaast organiseren we workshops en trajecten waarin we ingaan op specifieke technieken en artistieke themas. Veel aandacht gaat ook naar methodieken voor cocreatie, geïnspireerd op Design Thinking. Dit gebeurt zowel in Nerdlab als op locatie bij partners zoals Kopergietery, Viernulvier, LUCA School of Arts, Universiteit Gent, Broei, Minus One en JES.

Deze en andere inspirerende creatieve manoeuvres tonen we geregeld in publieke contexten zoals de Maker Faire, Festival Digital of Lichtfestival Gent, of we brengen ze samen op één van onze eigen festivals: Bring Your Own Beamer of Mutation festival.

En als alles wat serieuzer wordt, maken we er een project van! Waar iedereen aan mee kan werken uiteraard.

Kom eens langs

Heb je een eigen project waar je in vast loopt of heb je zin om samen met ons in een nieuw project te duiken?

Contacteer ons