Blog

Technologie-educatie anno 2020

  • ✏️  Vrijdag 20 december 2019

Nog niet zo lang geleden sprak ik met Jan Fourrier, van het Mind- en Makerspace in Brugge, over hoe een workshop lasercutten wel eens in mineur durf te eindigen. Onze kinderen hebben dezelfde woensdagmiddaghobby en wat doet een mens ander tijdens het gadeslaan van de jeugd.

Door tijdens een workshop te focussen op het eindresultaat, zoals eens sleutelhanger of een gravure van je zelfportret, durven de deelnemers interesse verliezen in het maakproces. Zo komt de druk bij het eindproduct en de docent in plaats van bij het leerproces en de deelnemers.

Deze en nog een hele berg andere inzichten verzamelden we door vele uren workshop te geven. We zoeken constant naar andere en betere manieren om dat leerproces te optimaliseren. Speciaal voor Jan, maar ook voor vele anderen stellen we als Nerdlab onze ervaring ter beschikking via opleiding en coaching.

Drie invalshoeken

Niet iedereen runt een fablab, soms ben je aan de slag met vrijwilligers, werknemers of jongeren. Afhankelijk van waar je mee aan de slag wil, is er nood aan inzichten vanuit een andere invalshoek.

  • Mediakunst maken: Hoe zorg je dat STEM activiteiten interessant en vooral leerrijk blijven. Hoe ga je om met verschillende snelheden én hoe kom je tot toch tot een interessant eindproduct?
  • Community engageren: Hoe breng je mensen samen en engageer je ze binnen je organisatie? Hoe motiveer je vrijwilligers en bouw je samen aan een sterkere organisatie?
  • Diversiteit omarmen: Wat is diversiteit en waarom is dat voor jou belangrijk? Wie wil je bereiken en wat moet je daarvoor doen?

Je dromen realiseren

Als je in 2020 aan de slag gaat met (tech) educatie dan begin je bij 2019. Wat werkt er goed? Wat vond je interessante momenten of 'mooie' resultaten? Maar ook: met wie willen we eens samenwerken? Of waar loopt het nog scheef?

Als je tijdens de nieuwjaarsreceptie met je collega's aan een je eerste glas bubbels nipt, vertel dan eens waar je droom ligt, wat helemaal fantastisch zou zijn om te doen of te bereiken dat jaar. Een techniekacademie starten, een Bring Your Own Beamer organiseren of een interactieve installatie bouwen voor de inkomhal.

Wat ik altijd doe is googlen naar wie mij voor was. Welke helden realiseerden mijn dromen al en hoe kan ik ze betrekken in wat wij doen. Kom eens bij Nerdlab kijken om inspiratie op te doen. Stelen mag, als je het maar vriendelijk vraagt.

Daarna moet je aan de bak: begin klein, zet een aantal mensen samen, kijk Youtube, teken op post-its. Probeer iets uit en kijk of het aanslaat. Leer er van en bouw verder. Nerdlab werkt altijd hands-on, we duiken snel in ideeën, prutsen en bouwen. Dat mag gerust wel eens mislukken. Zo kom je tot schouderklopjes bij de volgende nieuwjaarsreceptie.

Aan jullie

Al goesting om er in te duiken? We zetten je graag op weg!
We organiseren opleidingen in ons eigen lab of bij één van onze partners. Je kan gewoon een plekje reserveren via de site.
Als je graag met een hele bende wil komen of je heb speciale wensen dan stuur je maar een mailtje en dan kijken we hoe we het gemakkelijkst kunnen organiseren.

Geniet van het uitzoeken én van 2020,
Hoogachtend,

Hannes van Nerdlab

Meer artikels