Blog

Lucas zijn uitstap naar One2play uncovered:

  • ✏️  Donderdag 06 juni 2019

(Een 3 delige Rom-Com van dezelfde auteur als VR aan’t zeetje en Moh ligt Vilvoorde hier).

Deel 1: Een eerste liefde

De dag werd gestart met een intro van Jeroen Bougonjon. Een zeer interessante meneer die een pleidooi gaf waarom games relevant zijn als cultuurvorm. Hij onderzoekt aan Ugent de relatie tussen technologie, cultuur en educatie. Met als hoofdonderwerpen Virtual Reality, robotica en videogames.

Een quote die me bijbleef rond Cultuur: "Als je iets ophangt dan vraag je aan de toeschouwer om er aandacht aan te geven".

Alle sociale media kanalen vechten om onze aandacht dus moeten de cultuurhuizen meedoen. Een manier om die aandacht te krijgen is een persoonlijke relatie aangaan met de mensen.

Cultuur kan heel wat zijn:

  • Vermaak
  • Een ervaring
  • Een boodschap
  • Een spektakel
  • Een confrontatie
  • Of een meditatie

Cultuur is een ervaring opdoen.En moet het moet nu wel passen dat Videogames Experience generators zijn.De veronderstelling dat games enkel leuk zijn is een verkeerde. Games zijn niet enkel leuk maar kunnen soms ook frustrerend zijn of rechtuit pijn doen.

Nerve Damage - Raw Gameplay

Net als films kunnen games emoties opwekken en kunnen ze betekenis en zingeving. Volgens Johan Huizinga zijn mensen natuurlijk spelend. Via spel verkennen we de regels van onze maatschappij. Beelden reflecteren terug naar ons wat we zien. Games reflecteren terug naar ons wat we doen. Nieuwe technologie verandert de maatschappij maar wordt ook altijd gebruikt door de kunstenaar gebruikt om nieuwe kritieke kunst te maken. Verftubes - Fotografie - Film - Videogames.

Deel 2: Enthousiasme, misplaatste nostalgie en een verloren gsm

Na de intro kon je uw eigen keuzes maken, die van mij viel op Community rond games.

Veel nieuws viel er niet uit de bus, bibliotheken proberen mensen terug te lokken met Game-Events. Toernooitjes, livestreams en ook wat buiten de bib treden om de mensen te vinden die Games niet uit zichzelf vinden. Met wat enthousiaste vrijwilligers is alles mogelijk!

Een tweede keuze was de 20 min talk van Ronald Meus. Een Games “journalist” die kwam vertellen dat games al langer bestaan dan de 90’s en dat er ooit eens een crash was. Gelukkig zat Zuraide Buter* naast me zodat we wat beduidende blikken naar elkaar konden werpen. De talk bracht heel wat vragen op bij het publiek. Die dankbaar ook door het publiek werden beantwoord.

*(Supertoffe nederlandse curator van verschillende games festivals)

Als laatste eindigde Elizabeth Maler met wat tips bij het maken van een social impact game. Culturele games moeten aanzetten tot denken. Door geconfronteerd te worden met je daden kunnen spelers zich inleven. Geen enkel medium kan iemand zijn geloof veranderen. Ook games niet. Wat ze wel kunnen is een perspectief tonen. En hoe meer perspectieven we zien en beleven hoe rijker onze maatschappij wordt.

Deel 3: het voorspel

Een persoonlijke selectie aan uiteenlopende cultuurbevonden games

Vermaak

Een ervaring

Een boodschap

Een spektakel

Een confrontatie

Of een meditatie

Footnote:

Niet alle games zijn Cultuur. Cultuur moet kwaliteit eisen. En video games zijn niet per se noodzakelijk, maar ze kunnen uw leven verrijken.

Meer artikels