Over Nerdlab

Portfolio

Nerdlab is heel erg veel. Misschien zelfs te veel. Omdat we dat volledig begrijpen hebben we zelf een overzicht gemaakt van onze grootste projecten, trajecten, verwezenlijkingen. Ontdek op deze pagina wat Nerdlab is.

Wat is Nerdlab?

Nerdlab is een bruisende maak-, leer-, en ontmoetingsplek voor en door jongeren met een interesse in technologie, artistieke expressie, maatschappelijk engagement en ondernemerschap. Nerdlab wordt bezield door een open collectief van jonge makers en wereldverbeteraars: ingenieurs, architecten, beeldend kunstenaars, theatermakers, programmeurs, designers, sociaal werkers, biologen, journalisten, wereldreizigers, en andere zoekers. Door onze open labwerking, workshops, trajecten, projecten en festivals op diverse locaties ontstaat een levendig en lerend netwerk waarin kennis voortdurend wordt uitgewisseld en experiment wordt gestimuleerd.

Werking

Onze basiswerking bestaat uit de open labwerking waar je drie dagen per week terecht kan om aan eigen projecten te werken en onze machines te gebruiken terwijl andere gebruikers hun kennis met je delen. Die werking wordt uitgediept door de projectwerking: workshops en trajecten waarin we ingaan op specifieke technieken en artistieke themas. Veel aandacht gaat ook naar methodieken voor cocreatie, geïnspireerd op Design Thinking. Dit gebeurt zowel in Nerdlab als op locatie bij partners zoals Kopergietery, Viernulvier, LUCA School of Arts, Universiteit Gent, Broei, Minus One en JES. Deze en andere inspirerende creatieve manoeuvres tonen we geregeld in publieke contexten zoals de Maker Faire, Festival Digital of Lichtfestival Gent, of we brengen ze samen op één van onze eigen festivals: Bring Your Own Beamer of Mutation festival.

Open labwerking / residenties

Wil je werken, maar weet je niet echt waarheen. Ons lab is elke dinsdag, donderdag en vrijdag open. Dinsdag van 17 tot 22 uur. Donderdag en vrijdag zelfs vanaf 14 uur. Ons lab is voorzien van een werkatelier, van enkele tafels, een zithoek en een bar. En er zitten vaak megagezellige mensen. Als je hier langer wil werken is dat ook een optie. Dan kom je gewoon bij ons in residentie. Zoals Bavo De Kuysscher die dat al deed voor een van zijn projecten.

Workshops

Om onze werking min of meer gestroomlijnd aan het werk te laten gaan hebben we twee gestructureerde samenkomsten. Deze samenkomsten hebben we labs genoemd. De twee labs zijn gecentreerd rond twee thema's: soundlab gaat over muziek en geluid in het algemeen en fashionlab behandelt mode en kledij. Iedereen is welkom op deze bijeenkomsten. Zo ontstaan ideeën vanuit de community.

Trajecten

Als je zo'n lab aankan en je bent op zoek naar een grotere uitdaging dan kan je een traject volgen. Aan zo'n traject werken we langer om het te voltooien.

Algorave

Algorave is een manier van muziek maken, waarbij artiesten gebruik maken van code en software om muziek en visuele effecten in realtime te genereren. Het resultaat is een unieke mix van techno, IDM, en experimentele muziek waar stevig op gedanst kan worden.

LARP

"DIALECTIC WORLDS" is een praktijkgericht onderzoek, om een toekomst te bouwen waar we deel van uit willen maken. Het onderzoek maakt gebruik van het medium Live Action Role Playing (LARP). Samen verbeelden we een wereld, schrijven we een verhaal en ontwerpen we de tools om ons 4 dagen onder te dompelen in het gebouw van VIERNULVIER (Vooruit)

Floating City

Bouw mee aan de drijvende stad van de toekomst!

De waterwegen in de Gentse binnenstad zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, ze vormen ook een belangrijk deel van de publieke ruimte dat voorlopig nog wordt onderbenut. Het project Floating City Ghent wil op een cocreatieve manier op zoek gaan naar de talloze mogelijkheden van deze ruimte.

Met een zo divers mogelijke groep enthousiastelingen vertrekken we van de vraag wat een stad voor ons betekent. Via dat proces willen we onze eigen drijvende stad op het water ontwerpen en op zoek te gaan naar de stad van de toekomst. We doen dit zoveel mogelijk met hergebruikte materialen. Het prototype laten we te water op het eerste weekend van de Gentse Feesten!

Mijn eigen zin

Mijn eigen zin: Een eigenzinnig traject voor jonge doeners, denkers en dromers! We helpen jongeren bij het realiseren van hun eigen project.

One Upon An AI

Een weekend lang experimenteren we met AI technologieën, begeleid door Nerdlab en experts in AI. Voor jullie te inspireren, organiseren we de avond ervoor (vrijdag) een sessie met 3 interessante sprekers, met elk hun diverse expertise rond dit onderwerp.

(e)WASTEFUL INSTALLATION

CATAPA en Nerdlab slaan de handen in elkaar voor de creatie van een installatie/kunstwerk gemaakt van e-waste (elektronisch afval). Vier weken lang, startende van 17 juni, komen we samen om te brainstormen en te creëren. Dit als onderdeel van de CTRL ALT DEL campagne die een halt wil toeroepen aan geplande veroudering.

ALL THE SCREEN'S A STAGE

KOPERGIETERY & Nerdlab organiseren tijdens FESTIVAL DIGITAL#4 een makeathon waar we bouwen aan de toekomst van digitaal theater. Op een weekend werken we intensief samen om nieuwe toekomstbeelden te vormen met de nadruk op leren, netwerken en plezier. Iedereen is welkom!

Projecten

Nog groter dan een traject is een project. Dat is vaak met grote partners en er komt een hele hoop werk bij kijken. In het voorjaar van 2024 hebben we weer zo'n gigantische samenwerking voor het Lichtfestival. Hierbij werken Jannes Lambrecht en Ilja Van Autreve samen met een hoop geïnteresseerden.

Lichtfestival

Nerdlab werkt samen met Kopergietery, Jean-Jacques Collective en European Youth Capital aan een installatie voor lichtfestival. Dit doen we samen met geïnteresseerden uit de community.

Zandbak

Met de augmented reality zandbak kunnen veel langzame, grote en complexe aardse processen duidelijker en tastbaarder worden. Gewoon het zand met de hand kneden en het landschap komt tot leven! Het zand wordt in real-time aangevuld met een hoogte kleurenkaart, topografische hoogtelijnen, en gesimuleerd water.

Extra stuff

Naast dat alles, hebben we ook nog enkele andere dingen gemaakt in het verleden. Zoals het Nerdlab Magazine waarin we onze community willen eren en Larping Legends, een podcast over Dialectic Worlds.

Larping Legends

6 afleveringen lang werd er wekelijks een nieuwe aflevering gedropt van onze podcast 'Larping Legends'. Louis interviewt de sleutelfiguren van het project 'Dialectic Worlds', waarin we met Live Action Role Playing een nieuwe wereld zijn gaan vormgeven in Vooruit. Dit eindigde in Larping Legends Live, een live podcast met zo goed als iedereen die te gast was in de podcast.

Nerdlab Magazine

Louis interviewde een hoop mensen uit de community en bundelde die interviews in het Nerdlab Magazine. Samen met Pieter-Jan's vormgeving en Patrick De Kuysscher's foto's van events resulteerde dit in een prachtig naslagwerk voor iedereen wat er zoal leeft in onze community.