UPDATES

Pyramid of technology: your utopia, my dystopia?

zaterdag 19 oktober 2019

Willen we wel dat bepaalde technologieën onderdeel van onze natuur worden? Spaced introduceert een interessant debat tijdens deze workshop. Deelnemers gaan creatief aan de slag met de toolkit en de concrete oefening om een technologie zoals AI, tot in de bovenste lagen van de piramide te krijgen.

Tijdens de workshop Pyramid of Technology experimenten deelnemers met een workshop-methodologie die werd ontwikkeld door Next Nature Network (NNN). De toolkit visualiseert hoe een technologie zich in zeven fasen ontwikkelt totdat we ze als mensen niet langer als zodanig ervaren, maar bijna als iets natuurlijks (zoals kleding of koken). De onderste laag bevat de imaginaire dingen zoals sci-fi, timetravel, … die we ons kunnen inbeelden en die zich in de ideefase bevinden.

Spaced legt eerst het concept uit van de piramide en daarna gooien ze een concrete oefening in het publiek. Deelnemers (max. 20 personen) gaan creatief aan de slag met de toolkit. Ze denken mee na over een dystopische en een utopische uitwerking van een bepaalde technologie (zoals AI) tot in de bovenste lagen van de piramide.

Spaced is een digitale ontwerpstudio met een missie.
Ze zijn ervan overtuigd dat de samenleving zal floreren als digitale toepassingen zich richten op de behoeften van mensen, en niet alleen op consumentisme en kapitaal. Ze zijn ook trotse mede-oprichters van Dear Tech, een collectief dat streeft naar meer humane en toekomstbestendige technologie.

DSC 0360
PYRAMIDE

Related