Programma

Klassieke en nieuwe technologie, gevestigde kunstdisciplines in de mix met digital arts, informele en experimentele educatie en alles wat daartussen ligt. De coolste makers van vandaag.

Sprekers

  • Andreas Refsgaard (DK)

    Interaction designer, artiest en leraar uit Denemarken. Hij houdt zich bezig met projecten als de Eye Conductor: een systeem waarbij mensen muziek kunnen maken enkel door de bewegingen van hun ogen en gezichtsuitdrukkingen. Hij onderzoekt de creatieve mogelijkheden van machine learning, liefst met een humoristische twist.

    andreasrefsgaard.dk

  • Angelo Vermeulen & Pieter Steyaert (BE)

    Angelo Vermeulen en Pieter Steyaert vertellen je alles over gerecycleerde ruimteschepen, levende computers en andere unieke kruisbestuivingen tussen kunst en maakcultuur. Samen zetten ze talloze creatieve samenwerkingen op met lokale communities onder de vlag van het Space Ecologies Art and Design-collectief. Samen met de andere leden van hun collectief ontwikkelden een participatieve methodologie die meer dan 40 (kunst)projecten opleverde in binnen- en buitenland.

    www.sead.network

  • Moon Ribas (ES/CA)

    's Werelds eerste vrouwelijke cyborg artist Moon Ribas. Sinds 2007 experimenteert de Catalaanse Moon met cybernetische apparaten. Ze voelt letterlijk alle aardbevingen ter wereld in haar ellebogen en gebruikt die trillende data voor haar live dansperformances. Ze stond mee aan de bakermat van Cyborg Foundation, een internationale organisatie die mensen op weg helpt naar het cyborgschap, de rechten hiervan verdedigt en dit alles als een kunstbeweging ziet.

    www.cyborgarts.com

Lokale helden

  • Lucas Selfslagh

    Wij kennen Lucas vooral als onnavolgbare 3D en visual programmeur. Hij werkt al jaren aan de Gentse versie van GTA, waar hij op basis van open data en Gent, haar sfeer en inwoners namaakt in een game omgeving. Daarnaast is hij een graag geziene artiest op BYOB en in Nerdlab. Op Mutation vertelt deze geschifte autodidact hoe hij zijn skills verzamelt.

    www.behance.net/lucasselfslagh

  • Léwi Vermeir

    Als student autonome vormgeving aan het KASK, buigt zich over de vraag of machines kunst kunnen maken. Daarbij rijzen heel wat andere vragen zoals “wat is kunst nu precies?”, “hoe kan kunst gedefinieerd worden?” en “hoe herken je of iets kunst is of niet”. Belangrijke vragen, bekeken met een frisse blik.

  • Kathelijne Put

    Kathelijne studeerde af als interaction designer aan Luca in Genk en mixt aspecten van product design handig met drukwerk en opmaak. Als master project ontwikkelde een interactieve museumgids die de beleving van een boekdrukmuseum digitaal versterkt. Zij komt haar ontwerpproces toelichten.

    www.luca-arts.be/portfolio/kathelijne-put

  • Freddy en Smollie

    Deze Jommeke en Filiberke van het internet zijn eigenlijk bloedserieuze strategen bij In the Pocket. Tijdens de kantooruren nemen ze stiekem de beste Belgische techpodcast met de prachtige naam: Computer Club. Frederik De Bosschere en Thomas Smolders zijn de gastheren van de conferentie en brengen je in vervoering met een lach en een traan.

  • Speeddate

    Tijd om nieuwe projecten te bedenken! Op het festival lopen mensen rond van allerlei pluimage, leer er een aantal kennen en misschien is er een kiem om samen een project te doen. Laat het ons zeker weten.

    Mediakunstenaar Roland Pauwels begeleid de dating.

Beleef het zelf

  • Dries Depoorter

    Dries is een mediakunstenaar en digitaal creatieveling. Hij speelt met de sociale effecten die ontstaan uit technologische vooruitgang. Zo ontwikkelde hij Die With me, een chat app die je enkel maar kan gebruiken als je minder dan 5% batterij over hebt.
    Dries komt een workshop geven over Raspberry Pi, een soort mini computer die hij vaak gebruikt in zijn werk. Hij toont hoe hij werkt en je leert er je eerste programma schrijven: Iemand defrienden op Facebook.

    https://driesdepoorter.be/

  • Dorien Schampaert

    Deze dame is een van de voortrekkers van de international algorave scène. Een algorave is een dansfeest waar de elektronische muziek op het moment zelf word geprogrammeerd. Dus niet met plaatjes, maar met regels code. Dorien komt een beginnersworkshop geven zodat je kan ondergedompeld worden in de wereld van de blieps.

    https://www.facebook.com/beaconbelisha/

  • Nerdhub

    De maker community van Nerdlab produceerde de voorbije jaren een hele reeks aan speelse installaties die je terugvind op de expo. Speciaal voor Mutation vind je de makers van al dat moois naast hun werk. Zij geven je inzicht over hoe deze dingen zijn ontstaan. Niet enkel technisch maar ook de ideeën en de sociale context.

    https://nerdlab.be/

Breng in jouw praktijk

  • Timelab

    Evi Swinnen van Timelab richte één van de eerste Fablabs in Vlaanderen op. De organisatie heeft al heel wat watertjes doorzwommen, projecten opgezet en hun interne werking daarop afgestemd. In deze discussie sessie licht Evi het parcours toe en staat open voor alle vragen.

    http://timelab.org/

  • RooftopTiger

    Voor al haar sociaal-artistieke projecten hanteert Rooftoptiger een strategie die artistieke interventies en installaties gebuikt om mensen te begeesteren om zelf actie te ondernemen in hun eigen wijk of buurt.
    Sara Dandois komt met plezier vertellen hoe zij als sociaal-artistiek producer deze projecten aanpakt.

    http://rooftoptiger.com/

  • Hannes van Nerdlab

    Veel bibliotheken, scholen, cultuurcentra en jeugdhuizen zijn op zoek hoe ze de makerscultuur kunnen binnenbrengen binnen hun organisatie. De eerste vraag is niet: wat moet het kosten? Maar wat wil je bereiken? En wat bestaat er al in je buurt? Hannes brengt Nerdlab’s visie en brengt je in contact met de juiste mensen.

    https://nerdlab.be/

  • Klaartje en Veerle

    Klaartje Van der Bauwhede van De Krook in Gent en Veerle Van Schoelant van 30CC in Leuven geven inzicht in hun experimenten met nieuwe belevingsvormen in lokale cultuurhuizen.
    Samen reflecteren ze over de plek die deze nieuwe formats kunnen krijgen in bibliotheek, cutluurcentrum en programmatie. Deze dames zetten nieuwe formats op rond digitale kunst- en cultuurbeleving en geven op Mutation hun geheimen prijs.

  • REC./Chase

    Bij een (denkbeeldig) kampvuur inclusief marshmallows brengen creative eindbaas Sven (van Chase) en inhoudelijke rots Pieter Blomme (van REC) het verhaal van hun ecosysteem. Hoe storytelling niet enkel een vrijwilligerswerking, twee opleiding een bedrijf maar ook nog eens een hobbyproject samenbrengt. Ter illustratie brengen ze hun meest creatieve projecten mee.

    http://www.rec.be/

  • Valery Vermeulen

    Deze experimentele electronica muzikant is de ideale mix tussen wetenschap en kunst. Hij is zowel muziekproducer van opleiding als doctor in de zuivere wiskunde. In zijn installatie gaat hij aan de slag met data uit ons zonnestelsel en onderzoekt hij de emoties die muziek bij mensen te weeg brengt. Valery brengt een performance en legt zijn methodes bloot. Niet te missen.

    https://www.valeryvermeulen.net/

  • Hannes en Ilja

    Hannes Vanhaverbeke van Cultuurconnect en Ilja Van Autreve van de Kopergietery begeleiden een workshop rond kunst en cultuurbeleving in digitale tijden. Als coördinator van het medialab kent Ilja de do’s en don’ts van de digitale speeltuin heel concreet. Hannes spreekt dan weer vanuit zijn ervaring binnen het Uncovered inspiratiespoor en geeft daar een breed zicht op wat er mogelijk is in de cultuursector.

    Cultuurconnect

Tickets

  • ProUitverkocht
  • StudentUitverkocht
  • BYOB Gratis