Het lab

Nerdlab is een makerslab, een plek met machines en kennis. Een plaats voor makers, een omgeving om je wildste ideeën te bouwen.

We vinden nieuwe dingen uit door oude dingen kapot te maken, te kijken wat er in zit en ermee aan de slag te gaan.

In Nerdlab maken we dingen. Gameconsoles, soundsystems, (3D) printers, zandbakken of andere machines. We vinden nieuwe dingen uit door oude dingen kapot te maken, te kijken wat er in zit en ermee aan de slag te gaan. We zoeken uit hoe iets werkt en we leren het elkaar. Daarvoor hebben we boren, zagen, electronica, drank en een hele berg rommel. Die uitvindingen zijn niet altijd nuttig (meestal zelfs niet). En dat is niet erg, want uit dat proces ontstaat kennis, inspiratie en een netwerk van getalenteerde mensen.

We zijn niet de eerste die dit doen. Niel Gershenfield bedacht de term Fablab voor een plaats waar mensen terechtkunnen voor tools en kennis om hun ideeën te materialiseren. Naast zagen, boren, weerstanden en condensatoren kan je ook aan de slag met onze 3D printer, CNC of één van onze arduino’s. We blijven gestaag bouwen aan het machinepark. Naast materiaal zijn er specialisten ter plaatse die met je mee op zoek gaan of je basiskennis aanscherpen tijdens een workshop.

Lan-Party-1
Lan-Party-2

Retro LAN-party flightcases

LAN party’s is so 00’s. Multiplayer gaming speelt zich vooral online af en het gezeul met pc’s en schermen is niet echt een beeld om naar uit te kijken. LAN party’s zijn echter ook een bron van pure nostalgie: je favoriete games die je tien jaar (of langer) geleden met je vrienden dat ene weekend eens kon samen spelen.

Enter de LAN-party flightcase! Een uniek concept waarbij een schare oude pc’s (denk Windows XP) netjes in houten – makkelijk vervoerbare – cases worden gestopt en samen in een grote flightcase de magie van de LAN parties van weleer zal doen herleven! Momenteel zitten we aan ons eerste prototype te werken, maar binnenkort kunnen we daadwerkelijk gaan gamen. Kom gerust een handje toesteken!

26071082 148496635723268 5191204379423670272 N
Aqua

Aquarium: The Flooding case

Voor IMEC bouwden we een intelligent aquarium waarin een regencyclus wordt nagebootst. Met douchekoppen, watersensoren, een ge-3Dprinte riool, arduinos en een zelfgebouwde Antwerpse Meir zorgden we voor een demo model voor sensoren die zijn verstopt in het rioolsysteem van Antwerpen.

Game-O-Tron-1-Square
Game-O-Tron-2

Game-o-tron 9000

Deze schoonheid was in de jaren 90 gastvrouw voor een NEO GEO met de arcade versie van Die Hard. Na een mooie carriere heeft scherm én moederbord de geest gegeven en kreeg ze een flatscreen en stevige processor in de plaats. Ze heeft nog nood aan nieuwe knoppen, een likje verf en een beamer die ook de omgeving van sfeer voorziet.

Ekko-3
Ekko-2

EKKO

Een Europees project waarbij de verschillende partners gewoon in hun hoofdkwartier bleven. We bouwden een rugzak (naar het protonpack van ghostbusters) met een gps-tracker en gprs module om altijd haar locatie doorgaf. Op die manier lifte ‘EkkO’ doorheen Europa waar ze door verschillende organisaties werd ontvangen.

We zijn elke dinsdag, donderdag en vrijdag open, behalve als het internet op is. Verschillende maak-projecten zijn aan de gang waar je kan op induiken. Maar je kan ook gewoon langskomen zonder verplichtingen, gewoon om kennis te maken. Of iets te drinken.

Video: LUCA School of Arts - campus C-mine

Heb je een eigen project waar je in vast loopt of heb je zin om samen met ons in een nieuw project te duiken?

Kom eens langs